På sommerferie med onkel Stalin

In det gamle Sovjetunionen så børn frem til sommerferien med en særlig form for gru. I socialismens ånd sendte man nemlig ofte sine poder på fjerne sommerlejrer med de unge pionerer. Det var egentlig ikke selve opholdet, der gerne var i selskab med venner fra den lokale pionerafdeling, men et lejerskoleophold 4-5 tidszoner væk fra moders trykke skørter, kan sparke benene væk under enhver 10årig.

Pionerbevægelsen har rødder helt tilbage til Ruslands spejderbevægelse der florerede før revolutionen i 1917. Under den Russiske borgerkrig kæmpede mange spejdere på Hvidehærens side og måtte efterfølgende enten flygte fra Rusland, eller gå under jorden sammen med spejderbevægelsen. Komsomol, Sovjetunionens unge kommunister, bekæmpede dog den overlevende spejderbevægelse og i løbet af få år forsvandt spejderne helt. For at holde fast i mange helt unge spejdere der nu stod uden fritidsbeskæftigelse, oprettede man en børnebevægelse (fra 10 til 15 år) i kommunismens ånd: De Unge Pionerer.

Pionererne var en børnepolitisk organisation i stil med Deutsches Jungvolk (egentlig Hitlerjugend for drenge under 15), som stort set alle Sovjetbørn var medlem af, eller havde en tæt forbindelse til. Pionerbevægelsen fandtes i de fleste kommunistiske lande (men også i det vestlige Europa) og selvom det officielt var frivilligt at melde sig ind, så havde de færreste børn i virkeligheden et valg – var man ikke Pioner, så var man en outsider.

Bevægelsen kan måske sammenlignes lidt med spejderbevægelsen, men modsat denne, så var Pionererne en politisk organisation, med tætte forbindelser til østlandenes socialistiske regeringer, eller lokale venstreorienterede partier.

I Sovjetunionen startede organisationens sommerlejre allerede i 1925, med den ”berygtede” Artek lejr på Krimhalvøens sortehavskyst. Første år var der ikke mere end 80 børn i lejeren, men op gennem Sovjetunionens storhedstid voksede den til enorm størrelse, med 150 bygninger og en kapacitet på 27.000 børn – fordelt over en række periode i løbet af sommeren. Artek eksisterer endnu i form af et internationalt børnecenter.

En anden af Pionerernes berømte lejre var Orlyonok (lille ørn) i Rusland, opkaldt efter en kendt Pionersang om en 16årig soldat fra den røde hær, der venter på henrettelse i fjendens fangelejer – hvad skete der med lille Peter edderkop og Hjulene på bussen? Orlyonok var en lejer specielt til dydige børn med høj moralsk fiber og gode karakterer i skolen. Den var derfor knap så typisk for en Pionerlejer, men til gengæld et sted, hvor man skulle skrives op flere år i forvejen.

Disse foto tegner måske et forholdsvist rosenrødt billede af livet i en Sovjetisk sommerlejer, men det var naturligvis ikke lutter smil og glade miner på Pionerbevægelsen sommerlejre. Der blev lagt vægt på fysisk aktivitet og opholdet var ofte et uendeligt helvede af timelange orienteringsløb, atletik og andre sportslige udfoldelser adskilt af iskolde afvaskninger. I aftentimerne fulgte tørre foredrag om marxismens herligheder.

Der var dog også lejre med fokus på mere akademiske udfoldelser. Børn med særlige interesser kunne møde ligesindede børn fra unionens andre områder og sammen dyrke deres interesse for geologi, fysik, teknologi, eller andre områder med potentiale for en akademisk karriere.

Det er svært at undervurderer disse Pionerlejres indflydelse på den moderne Russiske psyke. I 1973 blev der arrangeret over 40.000 lejer på organisationens mange ejendomme og næsten 10 millioner børn deltog. Det er derfor en oplevelse som stort set samtlige Russere over 30 har til fælles. Det er ikke fordi landet slæber rundt på en ballast af psykologiske traumer grundet de politiske sommerlejre, men snarer en følelse af patriotisme og nationalt sammenhold. Derfor er tilsvarende lejrene ved at få en mindre genopblomstring (dog uden Pionerbevægelsen og det solide politiske tilsnit) for børnefamilier der trænger til en billig ferie og en snert af godt gammeldags socialt kammeratskab

Herhjemme har vi haft tilsvarende ferielejre, der dog for størstedelens vedkommende var upolitiske, men nu hvor danske børn har anlagt sig lagte mere sofistikerede ferievaner, hører ideen ligesom til i en anden tid. Grundlæggende er der dog intet galt i at arrangerer økonomisk overkommelige ferieophold for børn. Det er måske knap så fedt, at blande for meget politik ind i løjerne.

Pionerbevægelsen lever stadig i en mindre målestok, med medlemmer fra tidligere sovjetvenlige lande som Rusland, Cuba, Vietnam og Nordkorea, men bevægelsen findes også i lande som Spanien, Portugal og Belgien.

Sommerlejer i Kasakhstans 2006 - Pionerbevægelsen er ikke død

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Be Sociable, Share!
Posted in sovjet | Tagged as: , , , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *