Apropos dæknavne og firmaer….en histore om Pirelli & Firestone..alias…

………….Schiønning & Arvé.

Nu hvor tågerne over Rejsen til Saturn har lagt sig er det måske på tide at se på en anden af Claus Deleurans mesterværker.

Pirelli & Firestone blev skabt sammen med broderen Jesper. De to herrer, Pirelli & Firestone, kendt under deres borgelige navne som Thorfinn og onkel Ftata, dukkede først op i andre serier og det hver for sig, men slog sig snart sammen med det formål at starte et detektivbureau. Som rigtige detektiver havde vores to helte naturligvis brug for dæknavne og hvad er mere nærliggende end Pirelli og Firestone. Uheldigvis mente de to dæk-firmaer ikke, at det var en god ide at sammenblande deres omhyggeligt opbyggede og utvivlsomt i egne øjne vældigt fine navne, med de to danske tegneseriehelte, og på ægte amerikaner-maner blev der truet med saganlæg og andet slemt hvis ikke navnene straks blev ændret. Om dette har noget at gøre med at de to herrer ofte optrådte i Information, hvilket jo ikke er et tidskrift kendt for at hylde storkapitalens interesser melder historien intet om. Denne tanke står nok mest for nærværende skribents regning. Hvor om alting er…navnene blev ændret til de, for cykeldæk-kyndige, så kendte navne Schiønning & Arvé, stadig gode og kendte dæk-navne.

Forside af det første Pirelli & Firestone album

I det første album bliver vi præsenteret for så skæve individer som Heksemutter med det gulle-grønne hår, hendes avekat (advokat) og bussemanden. Vi finder også de liansvingende skorstensfejere som under kampråbet JubJubJub bliver pudset på vor to helte af den fæle heks. Hun tøver heller ikke med at fyre et hekseskud eller to efter dem. Næ nej, det er ikke nemt at være de danske pendanter til Philip Marlowe.

Her har vi Avekat som endnu en gang klarer ærterne for Heksemutter, til polisens store forundring.....også dengang...

I de to efterfølgende album ser vi vor helte, Pirelli & Firestone AKA Schiønning & Arvé AKA Continental & Goodyear kæmpe mod en grådig imperialist som uden blusel udnytter, svindler og på alle måder opfører som en ægte hvid mand i en bananrepublik, for så at stjæle en aztekisk diamant og fragte den til Danmark. Vi bliver også introduceret for de fem farlige Stoffer-brødre som udødliggjorde udtrykket ska’ ha’ ha’ a’ de’ oversavede. Ligeledes møder vi Mikkeline som senere skal opleve at få sit helt eget album.

Occidentens lys 1 og 2

Desværre kom der ikke flere historier om vores helte men Claus og hans bror Jesper var ikke færdige med at lave gakkede historier. Der kom en om vor nye heltinde Mikkeline og så startedes Illustreret Danmarkshistorie for folket. En Danmarkshistorie som nok kunne give Paul Hammerich kamp til stregen i formidlingsglæde og evne.

Såh keder du dig og er krisen krads…..tag en tur på biblioteket og lån dig til nogle timers god underholdning…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Apropos dæknavne og firmaer....en histore om Pirelli & Firestone..alias..., 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Be Sociable, Share!
Posted in Cartoon, Historie | Tagged as: , , | 4 Comments

4 Responses to Apropos dæknavne og firmaer….en histore om Pirelli & Firestone..alias…

 1. Lasse says:

  Fremragende albums, trist at Claus Deleuran døde før han kunne nå at tegne flere.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 2. jesper Vad says:

  Claus Deleurans hører til toppen af tegneserie forfattere – fantastisk

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
 3. admin says:

  Ja, der blev nok stoppet godt i piben på den tegnestue…

  En anden af de helt store danske tegnere er Rune T Kidde – genialt stof!

  Selvom han mistede synet i starten af 90erne, så lever hans fantasi stadig med lidt hjælp fra andre tegnere.

  Admin

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
 4. Vito says:

  Ja og jeg må erkende at jeg er en kende skuffet over filmatiseringen af Rejsen til Saturn. Men ok målgruppen er helt klart 12 til 25 og der er jo ikke mange i den gruppe som kan huske originalerne…..kunne i øvrigt være skægt at se på om The Fabulous Furry Freak Brothers mon holder i dag…næppe, med mindre man er 40+

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *